Szabics kikötő, Tiszaörvény: Tiszavirág Ártéri Sétaút

A Sétaútra csónakkal viszik át vendégeiket a Tiszán. A mesterségesen kialakított csatorna és a folyó között egy sólyapálya található, ami 2006-ban létesült, hogy a horgászok be tudjanak jutni a tározóra, amikor az öblítő csatornák zsilipjei még zárva vannak. Egy év elteltével ezen a védett, belső öbölként funkcionáló csatornán olyan gazdag növényvilág alakult ki, hogy a horgászturizmus helyett a Szabics Kikötő egy természetismereti tanösvény létrehozásába kezdett.Bemutatásra kerül a csatorna partján számos fás- és lágyszárú növény. Három nyelvű, fényképekkel és illusztrációkkal gazdagon tarkított nagyméretű információs táblák kísérnek minket végig a tanösvény mentén, így azok is megismerhetik a tiszavirág életét, akik nem június közepén érkeznek ide a kérészek rajzására.A Göbe-tó partján nyári tőzikék nyílnak, míg a tavon tündérrózsák százai virágzanak. Itt négyoldalas, forgatható interaktív táblát találunk a Göbe különleges élőlényeiről.Az érdeklődők megismerhetik a gyékényből készült eszközöket és a vesszőkosár készítésének egyes fázisait. A teknővájó cigányok állomásánál a teknőkészítés folyamataiba nyerhetünk betekintést. A kubikos kunyhónál a folyamszabályozáskor jelentős szerepet játszó kubikosok mindennapi élete elevenedik meg.

Szabics kikötő, Tiszaörvény, Örvényi Pákász Tanösvény

Szabics Kikötő Tiszavirág Ártéri Sétaútjának felénél ágazik le az előbbinél még vadregényesebb és kalandosabb, egy kilométer hosszú Örvényi Pákász Tanösvény. Csizmaszárítóról gumicsizmát választhatunk, majd egy kötélpálya segítségével egy ladikba szállva áthúzhatjuk magunkat a Göbe egyik ágán a túlpartra és egy mocsaras, ártéri fűzfás ligeterdőbe kerülünk.

A néhol vízen, néhol szárazföldön kanyargó Örvényi Pákász Tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő pákász mesterségéről. Az ártéri labirintusban barangolók a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek. A ritka harasztok közül felfedezhetünk a rucaörömöt, a mocsári zsurlót, a szálkás pajzsikát és egy igazi különlegességet, a kígyónyelv páfrányt is. Vaddisznótúrásokat, nyest-, és borzkotorékokat kerülgethetünk az út során, egyébiránt harkályok dobolásától, különböző cinegék, nádiposzáták énekétől hangos a tanösvény

Tiszaszőlős – Tiszaderzs közti gátszakasz: Pallóút a Tiszáig

Igaz, ez nem egy tanösvény, de érdemes ezt is felfedezni, a nyári gátzár miatt kerékpárral érdemes. Ezen a 200 méteres szakaszon mintegy 700 palló vezet be az Aranyosi- és a Tiszaderzsi-kikötő közötti területre. A kanyargós, de roppant idilli út mentén nádasok között sétálhatunk, míg velünk szemben egy óriási fa üdvözöl bennünket. Vigyázzunk a lépteinkkel, hiszen ha nem figyelünk oda, beleakadhat a cipőnk orra! A pallóút alatt viszont nem kell több méteres vízre számítanunk.

Az idilli út végén a Tisza vár bennünket. Érdemes itt eltölteni néhány percet, mert ez remek helyszíne lehet egy piknikezésnek vagy egy horgászatnak is. A kitett farönkök közé akár tüzet is rakhatunk és egy kellemes nyársalást rendezhetünk ott.

Karcag, Lombkorona sétány

A sétányt minden korosztálynak érdemes bejárnia, hiszen a gyerekek és a felnőttek számára is különösen izgalmas élményt nyújthat. Az építmény bejárható hossza összesen 314 méter, ebből a járószerkezet 234 méteres. A sétány egész hosszán interaktív elemek találhatók, így megismerkedhetünk az ott élő madarakkal, állatokkal és növényekkel egyaránt.A bejáratnál vékony ösvény vezet a felépítményig, ahol ajánlott az első kereszteződésnél jobbra fordulva felkaptatni az egyáltalán nem meredek hídig. A maximum magasság 6 méter, ahol már egészen más illatot érezhetünk, mint két lábbal a földön állva. A madarak csicsergése, a beszűrődő fény változása egészen más élményt nyújt, mintha csak egy „sima” erdei túrán lennénk. Ha útközben elfáradnánk, a padokon megpihenhetünk, ha kedvünk támad a szabadban valami finomat összeütni, tűzrakóhelyek állnak rendelkezésünkre e célból, de hogy a gyerekek számára se teljen unalmasan az idő, különböző játszótéri elemeket próbálhatnak ki.Ha nem fáradtunk el kellőképpen, akkor a lombkorona sétányról letérve még bejárhatjuk az ottani erdőt, ahol még óriási, fából készült gombával is találkozhatunk, és ha már ott járunk, akkor érdemes a sétány további túraajánlatát is megtekinteni, amelyek a közelben vannak. Ilyen a Zádor-híd, ami egykoron, az 1800-as években forgalmas nagykunsági átkelőhely volt, de ezt ajánlott száraz időben megtekinteni. Belépő: egész évben ingyenesen látogatható Nehézség: könnyű Hossz: 314 méter Időtartam: 1 óra

De La Motte Kastély – Noszvaj

3325 Noszvaj, Dobó István utca 10. (Magyarország)

Barokk kiskastély a Bükk hegység ölelésében – A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje De la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zach József, Szikora György valamint Lieb Antal munkái. A kastély állandó lakhelyként szolgált a családnak és bizonyára társasági életet is teremtettek, amelyre, mint művészetpártolók, meghívták az akkoriban Egerben vendégeskedő Dérynét is. Erről egy írás is tanúskodik és a tiszteletdíj kifizetését is rögzíti. Bizonyára nem Déryné volt az egyetlen művész, aki megfordult a kastélyban.

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Európában egyedülálló kiállítás, mely Hajdu Ráfis János magángyűjteményéből jött létre. Ízelítő Észak-Magyarország legnagyobb kiállítói térrel – közel 3000m2 – rendelkező szabadtéri múzeumából: mezőgazdasági eszközök a kézi erőtől a benzines lokomobilokig, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, ólas kert, jéggyár, gazdaház, istálló, díszes kovácsmunkák, háborús relikviák.

Matyó Múzeum – Mezőkövesd

A Matyó Múzeum 1953-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt a volt Korona Szálló műemlék épületében. A múzeum állandó kiállítása a matyó népművészetet állítja középpontba, érzékeltetve annak történeti korszakait, s összefüggéseit a társadalom-történeti változásainak folyamatával. A kiállítás központi egységét a 19-20. század fordulójának állapotát tükröző háromosztatú parasztház alkotja. A tiszta szobában a jellemző bútorok (ágy, asztal, lóca, tulipános láda), búbos kemence  és kiegészítők (fali oltár, szentképek),  a konyhában és a kamrában a használati tárgyak láthatók. 
A hátsó kis teremben helyet kapott a matyó hímzés fejlődésének a kiállítása a fehér hímzéstől, az Ó-matyó piros-kék hímzésen keresztül, a ma ismert világhírű színpompás, tarka hímzésig. A teremmel szemközti falon a híres „százrózsás” mintatervező, Kisjankó Bori számtalan papírra vetett matyó rózsája látható. A summások társadalmi helyzetét és munkakörülményeit a kiállítás önálló egysége mutatja be.Az főtérre néző hosszú folyosó falain gazdag képanyag illusztrálja a matyó lakosság hétköznapjait és egyházi ünnepeit. Vannak itt fényképek feketébe öltözött mennyasszonyról az 1920-os évekből, háromnapos lakodalomról és egyházi körmentről. Az üvegvitrinekben kiállított mezőkövesdi, tardi és szentistváni viseletek azt sugallják, hogy a három szomszédos, matyónak tartott település hagyományos kultúrája önálló, sajátos vonásokat hordoz.
A díszes ünnepi viselet leglátványosabb, az életkorokat reprezentáló együttesét a lakodalmas menet mutatja be. A menetben szereplő szekér azt jelzi, hogy a férjhez adott lány kelengyéjét a matyók körülvitték a városban, hogy a közösség hitelesíthesse a házasság anyagi feltételeit.

Fehér Tibor Fazekasműhelye – Mezőkövesd

Fehér Tibor népi iparművész 1957-ben született Mezőkövesden. Budapesten a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, majd saját műhelyt nyitott alkotótársával és feleségével, Kriston Erzsébettel 1982-ben szülővárosában.

Fehér Tibor munka közben is látható az alkotóházában, az egyedi motívumokkal díszített kerámiái meg is vásárolhatóak.

Kisjankó Bori Emlékház – Mezőkövesd

Kisjankó Bori Emlékház Mezőkövesden a Hadas városrészben található, ahol 150-200 éves nádtetős parasztházakban ma alkotóműhelyek működnek (Mézeskalácsos Tájház, Bútorfestő Alkotóház,
Tűzzománcos Ház, Festőművész, Szövő Alkotóház, Fazekas Ház és Zeneház) A Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket a kiállítóhelyként 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház, mely egész évben látogatható.
A ház pontos építési idejét nem tudjuk, de az biztos, hogy 1876-ban Bori néni már itt született. A házba belépve rögtön a konyhát két részre, pitvarra és konyhára osztó, boltíves fal tűnik a szemünkbe. A bejárati ajtó mögött áll a vizes lóca, melyen a vizes edényeket tárolták. A bolthajtáson belépve a konyhába juthatunk. A kemence szája előtt ott a padka, melyen nyílt tűzön főztek. A helyiség mintegy fele fölé szabadkémény borul, benne a füstölőrudak. A falak mentén a konyhalócán a főzéshez mindennap használt edények sorakoznak, és itt áll az almárium, melyben kisebb edényeket, az evőeszközöket tartották. A ház elejében lévő szobát ma is nagyjából úgy találjuk, mint Bori néni életében volt. Az ajtó mellett a búbos, körülötte a rongyszőnyeggel letakart padka. A sutnál ott található az ülcsik, melybe a még járni nem tudó gyermeket ültették. Az ágyban ún. pipi ágynemű van, ez szintén a század végének felel meg. Az ilyen ágyneműt természetesen  soha sem használták. Ha az ágyba akartak feküdni, akkor gondosan ügyelve, hogy ne törjön, leszedték, vagy ún. bebúvósra csinálták meg a fekvőhelyet. A bebúvós ágynál a párnákat és a dunyhát egy léckeret tartotta és ezalatt volt egy alacsony hely, ahova be lehetett bújni aludni. A falakon egymást érik az olajnyomat szentképek, melyeknek szélét aranypapír kivágás díszít, ezért rezes szentképeknek hívták őket. Mint ahogyan a képeknek, úgy az alattuk felaggatott keménycserép tányéroknak, a rózsás cintányéroknak, vagy első tányéroknak is egymást kellett érni. A kamra Mezőkövesden nemcsak tároló hely volt, hanem itt kapott helyet a fiatalasszony hozománya, az ágy és a fiókos komód, a kaszli is. Ennek addig itt kellett állnia, míg az anyósa élt. Különös kegynek számított, ha megengedte a menyének a saját bútorát a szobába bevinni. A summások életét jól szemlélteti az itt látható zsírosvindő, melynek tartalma elég kellett, hogy legyen egy egész 10-12 tagú családnak.

Próbáld ki Magyarország legnagyobb, több mint 2,000 négyzetméter

alapterületű Aquaglide Vízijátszóterét!

A sarudi KalandParton – a Tisza-tó tengerpartjának is nevezett homokos strandon –  található, Aquaglide Vízi Élménypark az első, egyedi tervezésű referencia helyszíne az amerikai márkának Magyarországon. Építésekor méretét tekintve is elismerésre méltó, hiszen a második legnagyobb ilyen park Európában és legnagyobb Közép-Európában.

Ha ellátogatsz hozzánk, 2018. második legnépszerűbb turisztikai attrakcióját próbálhatod ki!

Tisza-tavi miniZOO – Sarud

·  3386 Sarud, Kossuth út 253. (Magyarország)

·  +36 20 434 3704

·  tiszataviminizoo@gmail.com

Kiszakadnál már egy kicsit a mindennapok mókuskerekéből? Szereted az állatokat? Nyugodtságra vágysz, és közben átélnél egy állati kalandot? Akkor a Tisza-tavi MiniZoo-ban a helyed! Szeretettel várjuk a családokat állatsimogatónkba, ahol nem csak a gyerekek fogják jól érezni magukat. Ismerd meg állatsimogatónkat, ahol nem csak tanyasi állatokkal ismerkedhetsz meg, hanem akár találkozhatsz egzotikus és Magyarországon ritka állatfajokkal is. Barátkozz össze kecskéinkkel, baromfiainkkal, gyönyörű madarainkkal, juhászkodj birkáink mellett, találkozz Terkával, a kopasz bocival, akik hazánkban egyedülálló, ugrándozz Benett kengurunkkal, lesd meg nálunk a világ legkisebb bárányait és szerezz állati barátokat! Gyermekcsoportoknak, csapatépítő felnőtt csoportoknak is kínálunk akár egésznapos programokat is: meglátogathatják a MiniZoo-t szakvezető kíséretével, mely egy 1,5 órás program, ezután lehetőség van a legkülönbözőbb gyermekbarát programok kérésére is: készíts nálunk fa állatkákat otthonra szuvenír gyanánt kézműves foglakozásunk keretében, járdd körbe a falut és vegyél részt a sétakocsikázáson idegenvezetővel, kérhetsz akár tőlünk ebédet is. Szereted az édességet? Desszertre vágysz az ebéd után? Válaszd a kézműves kürtőskalács sütést, melyet sajátkezűleg készíthetsz el. Jó a tájékozóképességed? Válaszd GPS-es ügyességi túránkat, ahol játékos totókra válaszolva ismerheted meg Sarudot. Tudtad hogy Sarud melyik híres történelmi személyről lett elnevezve? Vegyél részt település és Tisza-tó ismertető előadásunkon. Amennyiben természetkedvelő vagy válaszd természetjáró túráinkat!

Keresd fel a Tisza-tavi MiniZoo-t Sarudon, a Kossuth út 253. szám alatt, vagy hívj fel minket!
Tisza-tavi MiniZoo – Légy részese egy állati kalandnak!