Kikapcsolódási Lehetőségek

 

A tanösvény

A poroszlói parttól több száz méterre a nádasok  között található tanösvényen barangolva fedezhetjük fel a természet csodálatos szépségének egy szeletét. Ezen az úton haladva valóban olyan helyeken járhatunk, ahol "csak a madár a vadak és a halak járnak". Útbaigazító táblák segítenek észrevenni az avatatlan szemek elől olykor megbúvó ritkaságokat. A "görbe-tavi" pihenő szigeten kényelmesen megpihenhetünk. A "Kis-Tisza melletti" kilátó madártávlatból enged bepillantást a tájra. Egyes részeken csendben megállva hamar megjelennek mellettünk a halak kisebb nagyobb rajai.

 

Szabadstrand

A parton árnyas fák tövében hűsölhet, aki megunt a tűző napon lenni.  A lassan mélyülő víz kisgyermekes családok számára ideális fürdőhely. A sekély rész hamar átmelegszik, kellemes hőmérsékletet kínálva a strandoláshoz. A közelben csónakkikötő, étterem, kemping található. Vízi sporteszközök bérelhetők. 

Ingyenes a strandolás, és közvetlenül a strand mellett ingyenes a parkolás.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum főépülete

Az összesen négyszintes épület pinceszintjében létesült édesvízi akvárium hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit mutatja be.Több mint 50-féle hazai hal mellett, közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót.Az akváriumba vizákat is telepítettek, ami a Kárpát-medence egyik jellemző nagytestű halfaja, ezek fogságban akár 250-300 kilogrammosra is megnőnek és legalább olyan lenyűgöző látvány nyújtanak, mint a cápák.A tárlat hazánkban egyedülálló, mivel ilyen volumenű, hazai halfaunát bemutató gyűjtemény mind méreteiben, mind a bemutatott halfajok tekintetében nem látható ma Magyarországon.A Látogatóközpont főépületében helyet kapott egy 50 férőhelyes, 3 dimenziós vetítőterem, ami egyben a „hangok termeként” és relaxációs térként is működik.A főépület részét képezi egy 100 fős konferenciaterem is, amely tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek biztosít korszerű feltételeket.A főépület első emeletén állandó kiállításokat mutatnak be: a makrovilág elnevezést viselő tárlat a látogatókat mikroszkóp, LCD TV, üvegpadló segítségével az apró vízi lények világába kalauzolja.A gyermekek számára játszó-pihenő kaland programot is kínálnak az „elvarázsolt vízi világban” találkozik játék és tudomány, valamint megelevenednek a Vízipók-csodapók mesefigurái.A földszinten ugyancsak állandó jelleggel „Földön, vízen, levegőben” címmel tematikus kiállítás működik.Egy 80 m2-es Tisza-tó terepasztal „madártávlatból” ismerteti meg velünk hazánk 2. legnagyobb tavát. Erről a szintről az üvegjárdának köszönhetően felülről is beleshetnek a vendégek az akvárium életébe.

A környék kirándulóhelyekben és termálfürdőkben gazdag.

70 km kerékpárút a Tisza-tó körül ki lett építve, ezen felül csónak túrák, strandolási lehetőség várja az idelátogatókat.

Kirándulóhelyként ajánlom a környező, települések felkeresését, Eger, Demjén, Bogács, Tiszafüred, Mezőkövesd, Hortobágy, ahonnan felejthetetlen emlékekkel térhet haza.

 

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény

A Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény a Tiszafüred-Tiszaörvény területéről közelítető meg legegyszerűbben, de a víz felől is elérhető. A 2 km hosszú ártéri sétaút a Tiszavirág(kérész) fejlődést mutatja be a látogatók számára.

A területen betekintést nyerhetnek a Tisza-t élővilágába, az itt élő emberek életébe, hagyományaiba, mesterségébe.  Bemutatásra kerül a vesszőfonás mellett a teknőkészítés és a kubikosok élete is.

A tanösvény elevezet bennünket az egyik fokozottan védett területéhez a Göbe nevű elzáródáshoz, ahol megismerhetjük a halászok életét és kipróbálhatjuk az itt található halászcsónakokat. S ha szerencsénk van, annak is tanúi lehetünk, ahogy a csatorna felett átívelő fahidacskán a menyét kergeti a menyét.