A Tisza-tóról

 

A Tisza-tó bemutatása

Magyarország második legnagyobb tava. Az alföld síkján, a hortobágyi nemzeti park mellett fekvő 127 km2 terület valódi vízi paradicsom mind a horgászok, mind a természetbarátok, mind a strandolni, vagy csak egyszerűen kirándulni vágyók számára. Itt mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. A környező települések színvonalas szálláshelyei, nívós éttermei, érdekes, változatos programjai várják az erre látogató, vagy átutazó vendégeket.

A Tisza-tó nem természetes képződmény. A kiskörei vízlépcső duzzasztó területe, illetve a közép-Tisza árvízgyűjtő és szabályozó eszköze. A valaha legelők, szántók, rétek helyén ma burjánzó vízi világ hódit tért. Hatalmas ártéri erdők, szövevényes nádas ösvények, vízinövényekkel borított alacsony vízmélységű területek, mélyebb vizű hatalmas medencék, és nem utolsó sorban a Tisza folyó tesz minden négyzetmétert egyedivé. Nagyszámú hal, madár, növény és állat él itt. Európa szerte egyedülálló fajok találhatók itt meg.

Az évszakok változó természetes szépségét gazdagítja a vízállás rendszeres éves szabályozása. A nyári és a téli vízszint közötti közel két méteres különbség fantasztikus felfedezések forrása lehet. Sok helyen ahol nyáron víz van, ott télen szárazon maradt területek gyalog bejárhatók. A mélyebb részek befagyott vizei a lékhorgászát, korcsolyázás, szánkózás, csúszkálás örömeivel kecsegtetnek.

 

Tisza virágzás 

A tiszavirág nevével ellentétben nem virág, hanem rovar, neve kérész. Két éves lárva állapotból kikelve mindössze egy napig él. A tavasz vége felé néhány napon át rovarok milliói kelnek ki. A jelenség hatására a Tisza egyes részein a vízfelület olyan, mintha virágba borulna. Ezért a találó népies tiszavirág elnevezés. Főleg a koraesti órákban figyelhető meg e csoda.

A Tisza egyes részein megfigyelhető jelenség elkápráztatja az idelátogató vendégeket, jeles bizonyítékul annak, hogy minden évszak, sőt minden hónap, esetenként minden egyes nap nyújthat soha vissza nem térő élményt. E tájék tele van meglepetésekkel, felfedezendő csodákkal, melyek egyike a tiszavirág.