Poroszlóról

 

Poroszló Régen és Ma

A Tisza-tó kapuja, Poroszló ősi község a Tisza jobb partján. Már a honfoglalás időszakában Anonymus említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt táboroztak, a poroszlói Földvár alatt. E község mezővárosi rangot kapott 1445-ben. A török időkben elpusztult a község monostora, elbontásra került az Árpád-korabeli templom 1490-ben, helyette épült meg a ma is megcsodálható református (1793) és katolikus (1797) templom. A községháza szintén műemlék jellegű épület, mely a falu központjában helyezkedik el. Községünkben látható néhány az ezeréves tölgyfákból. A község erdei és vizei gazdagok vadban, s halban.

A település lakóinak máig élő mestersége a halászat és a vadászat. Itt található a Tisza-tavi Madárrezervátum. A poroszlói ősszikeseken a mai napig fennmaradt a lovaglási lehetőség, miközben megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.

Mindazok, akik viszont a vízi sportokat kedvelik,  legyen az kenuzás, hajózás, horgászat, itt megtalálhatják azokat. A fürödni, strandolni vágyókat várja a szabad strand.

Az üdülni- és pihenni vágyókat falusias kedvességgel igyekeznek ellátni a szolgáltatók. A község dicsekedhet a megye egyik leghíresebb éttermével. Ez a hely nemcsak a nyári pihenésnek kedvez, hanem a télinek is. Lehet korcsolyázni, szánkózni, és ami nagyon lényeges, lékről horgászni. Ezen időszak alatt ki lehet próbálni a múlt lovas szánját.

A vadvízi világ lehetőséget nyújt horgászatra, vadászatra, strandolásra, de a parton lévők sem maradnak program nélkül. mert lehetőség van csodálatos környezetben való kerékpározásra, lovaglásra, séta- és pusztakocsikázásra, megtekinthetik a Tájházunkat, ahol folyamatos kiállítás várja az érdeklődőket. Poroszló nem csak a vízi sportokban kedvelt terület, de a madarászok is szívesen látogatnak ide, hisz található itt barnahéja, ölyvek, nagyon ritkán látható a szigorúan védett kékvércse, megcsodálhatják a méltóságteljesen repülő szürke- vörösgémet, vagy a hófehér kócsagot, netán az éppen szárítkozó kárókatonát. Megdöbbentő az a szeretet, amellyel a csérek veszik körül fiókáikat, vagy ha a túra alkalmával rövid időre megpihennek, hallhatják a szárcsa mély duhogó hangját. Vízitúrázni többféleképpen lehet. Aki szereti a csendet és hosszabb ideig tud a vízen kirándulni, annak a kenus túrát, hisz így megláthatják mind azt a szépséget, amit a tározó rejt magában. A tündérfátyollal borított vízfelület, a tavirózsák hatalmas levelei közt egy-egy fehér foltként örök emléket nyújtanak az ide látogatóknak.

A motoros, csónaktúrák két-három óra hossza leforgása alatt nagy területet képesek bejárni, varázslatosabbnál, varázslatosabb ösvényeken, szinte bujkálva előre jutni. Aki horgászni vágyik, itt a legváltozatosabb halféleségekkel találkozhat, az apró keszegtől a kapitális harcsáig, közel 50 halfajta fogható. De nem csak a nyári időszak az, ami a horgász életét kitölti, hanem az egész évben hódolhat szenvedélyének. Kerékpáron a településen kiépített kerékpárúton, illetve a gátkoronán tehetünk kirándulást, teljesen körbe a tavon. A család minden tagja megtalálja a számára legkedvezőbb programot és a nap végeztével, amikor megfáradva mindenki hazatér a szállására, kezdetét veheti a gasztronómiai túra, hiszen éttermeink országos hírűek, finomabbnál, finomabb ételeket szolgálnak fel, falusias kedvességgel, nívós környezetben.

Ha a vacsorát befejezve esti sétára vágyunk, akkor az alföldi naplementét csodálhatják meg. Akit a vízen ér az a szerencse, hogy láthatja a naplementét, akkor találkozhat a vöröses sárgán izzó vízi csodával, melyet "aranyhídnak"nevezünk. Ezzel nincs vége a napnak, ki kell próbálni az itt járóknak az éjszakai horgászatot, melynek hangulata elkíséri Önt egész évben. Nyársalni, vagy bográcsban főzni este, kint a szabadban, meghitten beszélgetni, ezt kínálja Önöknek Poroszló!